March 7, 2015

ETT RIKTIGT FYND - MASSOR MED IS!!

Innan vi fick elektriska kylskåp fanns det andra lösningar med is-skåp. Isen fick hämtas i havet, från en sjö eller bäck (som beskrivs ovan) under vintern. Isblocken förvarades i speciella hus med massor av isolerande sågspån som gjorde att isen höll ett helt år. Man hade då is under vår, sommar och höst till nästa vinter när man fyllde på förrådet. 
På Lysholmen fanns ett sådant ishus. När de elektriska kylskåpen kom byggdes ishuset om till en sommarstuga för min moster Mary.


2 comments:

 1. Hej, vi bor nu i den lilla stenstugan på lysholmen, var det denna som användes för isen? Har du hela historien om detta hus får du gärna skicka ett mail till mig på nordmarcus(at)gmail.com tack!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du hörde av dig.
   Stenstugan låg på familjen Wijks mark, så den har aldrig tillhört Lysholmen.

   När du går ner till vattnet, ligger där ett stort trähus på vänster sida, nära vägen. Där låg tidigare ett litet sommarhus och det huset var tidigare ett ishus där isen förvarades under massor med lager av sågspån.

   När de elektriska kylskåpen kom behövdes ishuset inte längre och när min moster skilde sig på 50-talet tyckte min morfar och mormor synd om henne (på den tiden var det svårare att vara frånskild) och då styckade de av en tomt från Lysholmen (strandtomt!) och det gamla ishuset byggdes om till ett litet sommarhus. Huset kallades visst för Snäckan.

   Detta var innan kommunalt avlopp så man fick använda utedass och hämta vatten vid Lysholmens växthus som låg nere vid vattnet. Där fanns en vattenkran. Folk var villiga att leva primitivt i sommarhus på den tiden. Det var bara de större villorna som hade septiktankar för avloppet där “överspillet", mynnade i havet.

   Hälsningar Leif Södergren

   Delete