March 6, 2015

LEKSTUGAN PÅ LYSHOLMEN 1946

Lekstugan på Lysholmen var byggd för Olga och Folkes nio barn där de och barnsköterskan tillbringade många soliga dagar med barnen och deras släkt och vänner. Lekstugan och omgivningen var plan mark och inte så nära farliga trappor och murar på Lysholmens framsida. Längst bort till vänster skymtar man stationshuset.

Lekstugan var var ganska stor med en tillbyggnad på baksidan. Den var rustik och hade ett litet kök och en mysig öppen spis så den kunde mycket väl användas som bostad om man var villig att bo lite primitivt (och gratis) som mina föräldrar gjorde med sitt första barn Ann, 1946. Släkt och vänner kom på besök.
Gunilla (med make Arne) gästas av sin bror Billy med fru Brita och barn (nedan).
Bakom lekstugan fanns en beteshage.
Senare växte här upp mycket höga björkar.
Bra att ha  ettåriga Ann i säkert förvar. 

Framför lekstugan  fanns en liten välvd bro över en av de tre dammar som omgav Lekstugan. De kanske inte var där när Olga och Folkes barn var små.


Som syns på fotografiet nedan var den lilla bron stark nog att hålla sex festklädda vuxna personer. De är förmodligen på väg till middag på Lysholmen.
Efter de gått över bron går de på en grusad gång kantad med björkar innan de kommer till stentrappan som leder upp till vändplanen (parkeringsplatsen). Därefter är det en del trappor innan de kommer in på Lysholmens inbyggda gård. Därefter väntar Linneas goda mat.


När man är ung bor man gärna lite primitivt om man kan gå rakt ned till havet och bada. Eller ta båten ut till en ö (som på dessa foton). 
Här badar familjerna Högman, Laurenius och Södergren. 

På femtio och sextiotalet var det många unga par som hyrde lekstugan, eller grindstugan. De stod i kö för ett billigt första boende på Särö (med bad och båtplats). Idag bor många av dem i flotta villor på Särö.

No comments:

Post a Comment