September 19, 2014

KAFFE PÅ MÅÅTORP CA 1963

Morfar Folke köpte Mååtorp 1948  och rustade upp sitt älskade jakttorp och naturpark. Tyvärr dog han redan 1961 och denna sommardag finner vi mormor Olga framför huset. Folke har varit död i två eller tre år. Hon har gäster.
Entreédörren står öppen denna sommardag. Byggnaden längst till vänster innehåller storstugan och gästrummet. I rak vinkel till storstugan finns den tillbyggnad som Folke byggde med sin egen uppfinning (Bosse-stenen). I tillbyggnaden fanns kök, två sovrum samt badrum och en källare. Byggnaden rakt fram är biljardrum och ateljé samt Linnéas sovrum.
Här sitter mormor Olga som denna dag är ungefär 73 å gammal och änka. Här sitter även dottern Gunilla och en av Olgas gamla väninnor. Linnea har burit ut kaffe till dem. Termoskannan står på en  bänk bredvid och på bordet finns kakor. De befinner sig här på Mååtorp, förmodligen för att Lysholmen på Särö är uthyrt över sommaren, kanske till Margareta Moseby, dotter till Ann-Ida Broström. Hon bodde i Italien och ville komma till Särö på sommaren.

Bakom kvinnorna finns ett stort "perspektivfönster", det var så de kallades på 50-talet när man tog bort spröjsade fönster som kändes gammaldags. Byggnaden bakom dem innehåller biljardrummet där biljardbordet kunde göras om till ett middagsbord för 30 personer.
Jag vet inte namnet på mormors väninna, men Olga bjöd hem gamla vänner och det fanns många "tanter" som kom på besök som bl.a hette Ingrid Keiller, Dagmar Ewert, Ester Atterbom, fröknarna Carlström, Evelyn Spence och mycket mer. Mormor hade ju Linnea och två hem, ett på Särö och ett på Mååtorp i Fjärås.
Dottern Gunilla med sin mamma. I bakgrunden (och bilden nedan) finns det gamla utedasset som inte användes men titta på dekorationerna på dörren. Det är platta armeringsjärn som Olga hittat på ett skrotupplag i Göteborg. De hade en intressant form och hon hade spikat upp dem på dörren, målat och "antikbehandlat" dem med linolja terpentin och brun umbra.  Olga hade även gjort små bord av dem att ha på loggian på Lysholmen, på Särö. En smed hade svetsat ihop dem till kuber och då såg de ut som kinesiska bord.
Notera de massiva stenarna av granit som låg på hela gården.
Olga och Linnea hade alltid fullt med krukor och byttor med pelargonier, petunior och hänglobelia  vilket gjorde det vackert runt huset, både på Mååtorp och Särö.
Dörren är öppen in till mormors atelje som ligger bredvid biljardrummet. I dörröppningen skymtas en kista som nog mormor skall, eller har dekorerat. Där finns även en spånkorg som nog redan är dekorerad.

Mamma Olga och dottern Gunilla ler glatt, de tänker säkert på den goda middagen som Linnéa kommer att laga till dem och servera vid det rustika bordet i storstugan. Just nu på eftermiddagen är Linnéa säkert ute i trädgården och arbetar.

Om man kikar riktig ordentligt in genom dörren kan man kanske skymta en frys (djupfrys kallades de). Morfar Folke var en av de första att skaffa en sådan och den hade ett lås och bara Linnea hade nyckeln till den.
Runt hörnet (syns inte härifrån) står mormor Olgas Cadillac Cabriolet 1947 parkerad. Hon är den enda av damerna i huset som har körkort.

Om cirka fem år kommer Olga att sälja Mååtorp, hon är då 80 år och Linnéa nästan sjuttio, det räcker ju med Lysholmen på Särö...
Läs mer om Olga och Folke på Lysholmen i

No comments:

Post a Comment