September 25, 2014

LYSHOLMEN HANDLAR NÄRA

Lysholmen som skymtas i bakgrunden låg egentligen rätt isolerat på sin halvö vid havet, men hade ändå nära till ett bageri BORGSTRÖMS BAGERI, det vita huset i förgrunden. Alla minns bageriets underbara barkis, vörtbröd och de skurna pepparkakorna med mandel. De hade en stor kundkrets speciellt om somrarna och levererade mycket gott till familjerna på Särö. Nedan en ung Torsten Atterbom med cykeln full av läckerheter, på väg till kunder på Särö 1956.


Torsten Atterbom 1956Här på Gamla Särövägen låg en gång i tiden BERNTSSONS SPECERIAFFÄR på den tiden man handlade över disk och mat kördes hem på ett helt annat sätt än det görs idag. Affären inkluderade även ett fint charkuteri (egentillverkad rökt medvurst var mycket omtyckt) så de kunde leverera det mesta. Idag finns här en annan verksamhet.

På den tiden var man lojal mot sin handlare och köpte allt där. Lysholmen med sitt stora hushåll, stora umgänge och mycket fester var naturligtvis en bra kund, speciellt på vintern då många av sommargästerna lämnat Särö för säsongen. Lysholmen fick en räkning en gång i månaden på det som man hämtat hem i butiken eller det som körts hem. 
Alla på Särö kände naturligtvis  de sympatiska och tjusiga ägarna Lasse, Anna och Maja. Maja som idag är 94 år, minns Olga med stor värme och jag vet att mormor Olga tyckte mycket om henne. Maja minns hur Olga som var rolig och slagfärdig och framförallt omtänksam mot alla, brukade stanna till med bilen och hur den tjusiga Olga alltid pudrade näsan innan hon steg ur bilen och in i affären. 

Lasse och Maja var oerhört serviceinriktade och när det var som mest att göra gick de upp klockan tre på morgonen för att förbereda allt som skulle köras ut till de krävande kunderna på Särö. Vid femtiden på morgonen kunde Linnea kokerskan på Lysholmen brukade dyka upp för att handla till frukosten eller vad det nu var hon behövde. Hon berättade gärna då vad som hände på Lysholmen

Linnéa,  brukade servera Earl Grey thé med sina underbara varma scones och jag minns speciellt denna ljusblå burk som kom från BERNDTSSONS SPECERIAFFÄR. Det var ett mycket exklusivt engelskt märke som affären tagit in för familjerna på Särö. 
På Lysholmens fanns det alltid riktigt smör (mums till sconsen) till skillnad från många andra hem där man fick nöja sig med margarin. Linnea tillagade havregrynsgröt med mjölk istället för vatten och lade i en stor klick smör. 

Läs mer om Olga och Folke på Lysholmen i
OLGA & FOLKE: En bilderbok från en svunnen tid 1909-1978


No comments:

Post a Comment